För hotell och boenden

Hotell och andra boendeaktörer kan efter överenskommelse få egen variant av semesterkalkylatorn att bädda in på sin egen hemsida. Då syns det egna namnet på en egen stapel i kalkylatorn, med ett eget värde för CO2 per gästnatt och en egen informationstext. På detta sätt, som tills vidare är kostnadsfritt, kan man marknadsföra att man erbjuder ett klimatsmart boende och även uppmuntra gästerna att resa klimatsmart.

Det egna värdet räknas fram utifrån en särskild metod och avser utsläppen av CO2 per gästnatt på det specifika boendet. Det finns redan en rad olika märkningar av hotell, men många av dem är omfattande och tar hänsyn till en rad olika miljökriterier. Vi har därför tagit fram ett förenklat excelverktyg för att beräkna CO2 per gästnatt. Syftet med verktyget är att göra det enkelt för hotell och andra boendeformer att beräkna växthusgasutsläppen per gästnatt, samt för konferensbokningar. Metoden bygger till övervägande del på Hotel Carbon Measurement Initiative (HCMI). Du kan hämta deras metodrapport från ITP:s hemsida - International Tourism Partnership (scrolla till en bit ner på sidan).

Värdet som läggs in bygger på självrapporterade siffror och granskas översiktligt av person eller organisation som Centrum för turism utsett. Det är dock ingen auktoriserad tredjepartsgranskning, som många andra märkningar och certifieringar är. Här kan du se beräkningar från de hotell och boenden som använt möjligheten att vara med och synas i kalkylatorn.

För mer detaljer om den beräkningsmetod vi använder, se vår Metodrapport, avsnitt 3.1.

Är ni intresserade av att få en egen inbäddad variant av Semesterkalkylatorn? Så här är arbetsgången:
1. Mejla info@klimatsmartsemester.se och skriv “Boendeberäkning” i ämnesfältet.
2. Vi skickar verktyg med instruktioner.
3. Fyll i verktyget och skicka tillbaka det för granskning.
4. Om allt är i sin ordning skickar vi instruktioner för hur ni bäddar in kalkylatorn på er hemsida.
5. Vi lägger upp er boendeberäkning på vår hemsida så att det blir transparent.
6. Nu kan ni bädda in kalkylatorn på er hemsida med ett eget värde för ert boendealternativ och vara med och bidra till klimatsmart semestrande!

Västra GötalandsregionenGöteborgs UniversitetChalmersGöteborgs Stad
Klimat 2030Västsvenska TuristbyrånMistra Urban FuturesMistra Sustainable ConsumptionGöteborg & Co